Wat te doen als er in je huis ingebroken is?

Een inbraak wensen we niemand toe, maar helaas gebeurt het wel. Het overkomt mensen elke dag, elk jaar worden er duizenden gezinnen getroffen. Stel: u komt thuis na een drukke werkdag of na een fijne avond op restaurant en u merkt dat er werd ingebroken. Iets onwerkelijks op het eerste gezicht, maar een snelle reactie is hierbij noodzaak. Wat je precies moét doen als er in je huis is ingebroken, lees je hieronder.

Geef het misdrijf aan

Een logische stap, maar toch eentje die velen vaak vergeten of uitstellen uit angst of omdat ze in shock zijn. Een inbraak en een diefstal aangeven is echter wel een absolute must. Ga daarom zo snel mogelijk langs bij de lokale politie. Niet alleen voor uw eigen veiligheid is dit een noodzaak, maar de algemene voorwaarden van je woonverzekering stelt meestal dat je binnen een tijdspanne van 24 uur het misdrijf moét aangeven. Of het nu gaat om een diefstal of een poging tot, de politie dient hiervan tijdig op de hoogte te zijn en je verzekeringsmaatschappij dient bovendien ook een kopie van je proces-verbaal te ontvangen.

Doe ook een grondige controle van de aanwezigheid van bijvoorbeeld je kredietkaarten of bankkaarten. Zijn deze gestolen? Bel dan zo spoedig mogelijk naar de kredietorganisatie in kwesite. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Card Stop, dat je kan bereiken via het telefoonnummer 07 034 43 44. Zo ben je zeker dat de inbreker geen misbruik kan maken van je financiëel situatie en voorkom je een nog groter drama.

Bewijs van de gestolen bezittingen

Elke verzekeraar – of verzekeringsmaatschappij – raadt aan een overzicht op te lijsten van alle (waardevolle) bezittingen. In geval van inbraak kan je met deze lijst aantonen over welke gestolen voorwerpen het precies gaat en eventueel ook wat ze waard zijn. In geval van diefstal dient u immers te allen tijde te kunnen aantonen dat uw gestolen voorwerpen wel degelijk bestaan, hoe erg de situatie ook voor u moge zijn.

Bij juwelen ligt dit iets moelijkers, aangezien u ze bijvoorbeeld kunt verkregen hebben door middle van een erfenis of als een geschenk, waardoor u misschien niet beschikt over een garantiebewijs, een aankoopbewijs of een echtheidscertificaat.

Wilt u voorkomen dat u verkeerdelijk wordt vergoed na een inbraak? Stel dan vandaag nog een inventaris op van alle voorwerpen die u waardevol acht. Houd ook zo veel mogelijk bewijsstukken bij van deze bezittingen, zodat u later alles perfect kunt staven, zowel bij de politie als bij uw verzekeringsmaatschappij. Dit zijn onder meer gegevens en documenten als: