Is het verstandig een wapen in huis te nemen als verdediging?

De tegenstander verdrijven met gelijke middelen. Dat is wat mens soms atnwoord bij de vraag: “waarom heb je een geweer in huis?” Maar velen vergeten dat een geweer hebben helemaal niet legaal is, tenzij je uiteraard een vergunning hebt. Bovendien is het een geweer in huis hebben alles behalve een garantie voor veiligheid. Waarom? Dat lees je hieronder.

België is Amerika niet

Tja, het is een algemeen gekend feit dat Amerika een lichtjes andere ingesteldheid heeft dan ons klein landje op het gebied van wapenbezit. Een vuurwapen in huis hebben is daar immers een formaliteit, iets banaals. Iedereen heeft het, in elke woonst zal je er wel eentje terugvinden. Maar… mag dit wel zomaar als de normaalste zaak van de wereld beschouwd worden? Het antwoord is eenvoudigweg neen.

Een wapen ter beschikking hebben wanneer je maar wilt is absoluut niet veilig, hoewel dit wel zo op het eerste gezicht lijkt. Maar niets is minder waar, integendeel zelfs; Een wapen in huis leidt tot meer ongelukken en incidenten dan wanneer je er geen zou hebben!

De vele nadelen van een wapen in huis

Eerst en vooral dien je te weten dat de meeste inbraken gebeuren als je niet thuis bent. Een logisch gevolg hiervan? Je kan ook je wapen niet hanteren om de inbreker af te schrikken of om hem af te stoppen. Hij gaat hierdoor gewoonweg zijn eigen gangetje, neemt wat hij wilt en gaat er weer vandoor alsof er niets is gebeurd.

Dit brengt met zich mee dat je wapen ongemoeid is gebleven: een dure kost voor iets dat niet gebruikt wordt! Bovendien is het niet alleen een bezit met een hoog prijskaartje, het is ook nog eens onveilig zowel voor jezelf als voor je gezinsleden. Zo heeft onderzoek bijvoorbeeld aangetoond dat een enorm risico vormt voor diverse voorvallen. Denk hierbij vooral aan zelfmoord, ruzies, doodslag, verwondingen, bedreigingen en ga zo maar verder. Wat nog meer bleek uit het onderzoek is dat vrouwen en kinderen hierbij vaak de klos zijn. Misschien toch maar twee keer nadenken vooraleer je overgaat tot de aankoop van een vuurwapen?

Een wapen in huis heeft ook zo zijn voordelen

Heb je een vergunning voorhanden en kan je een wapen goed hanteren? En zie je er met alle macht op toe dat het wapen niet in verkeerde handen valt als deze van bijvoorbeeld je kinderen? Dan kan een wapen in huis een goed idee zijn. Het heeft immers niet alleen nadelen, maar het heeft ook enkele voordelen voor je in petto.

Je kan er misdrijven, zoals een inbraak of een overval, mee voorkomen, verhinderen of dwarsbomen. Maar… bevind je je ooit in dergelijke situatie, wees je dan wel bewust dat de inbreker in kwestie ook weleens gewapend kan zijn en je dubbel dik kan afstraffen voor je wapenbezit. Hij zal zich namelijk bedreigd voelen en er alles aan doen om zich te verdedigen.

En dan komen we alsnog tot de conclusie: is het wel verstandig om een wapen in huis te nemen als verdediging? Misschien is een alarmsysteem toch een beter idee...