Is het in huis nemen van een waakhond een goed idee?

Je voordeur en ramen goed sluiten is één ding en akkoord, het vormt een eerste stap in de goede richting. Maar dit is vandaag de dag lang niet meer voldoende om optimaal beschermd en voorbereid te zijn in geval van inbraak. Er bestaan diverse maatregelen, maar wat met het nemen van een waakhond in huis, is dit een goed idee of kan je dit maar beter laten?

Alarmsysteem versus waakhond

Tja, het moet gezegd worden: een waakhond is een geweldig hulpmiddel om je eigendom te voorzien van een alarmsysteem. Een niet-mechanische en -elektrische maatregel om je eigendom te beschermen, misschien vind je dat wel wat? Dat is misschien niet geheel onlogisch. Niet alleen hebben ze een bepaalde aaibaarheidsfactor naar jezelf toe, maar ze besparen je ook een heleboel in energie en elektriciteit.

waakhond Bovendien heb je er een pracht van een gezelschap bij. De viervoeter wordt niet voor niets de beste vriend van de mens genoemd, toch? Waar een alarmsysteem de nodige portie energie vraagt en tijd om je op de hoogte te brengen in geval van inbraak, heeft een hond slechts zijn goede ogen nodig en hij brengt je ogenblikkelijk op de hoogte bij potentieel gevaar. Weg met de alarmcentrale, weg met onnodige kosten. Maar… heeft dergelijke waakhond dan ook geen nadelen?

De waakhond onder de loep genomen

Het beestje mag dan wel men’s best friend genoemd worden, een waakhond in huis is ook niet altijd alles. Eerst en vooral heb je er wel een gezinslid bij, het dier vereist wel veel aandacht, net zoals elke hond dat doet. Je moet hem op tijd en stond voorzien van eten en drinken, je moet hem uitlaten en je moet hem de nodige beweging geven waarbij hij al zijn energie kwijt kan.

Verder gaat het hond ook reageren op verschillende geluiden en bewegingen en moet je hem dus trainen op het herkennen van gevaar. Sommige waakhonden bezitten deze gave al van zichzelf, maar anderen moet het wel degelijk worden aangeleerd. Bovendien laat je je nieuwe vriend misschien ook niet de hele tijd thuis? Wat met vakanties? Of wat met zelfs de korte perioden dan je hem uitlaat? Je huis zal nog steeds onbeveiligde momenten kennen en dan komt een alarmsysteem toch echt wel goed van pas...

Je kan natuurlijk ook gewoon naar je lokale drukkerij stappen en een sticker laten bedrukken met een waakhond op en die zichtbaar aan je raam plakken. De dreiging van een waakhond is soms al voldoende om inbrekers je huis te laten mijden!

De top drie van waakhonden

Ben je toch overtuigd van een waakhond? Dan kan je misschien voor één van deze drie gaan. Hiervan is immers bewezen dat ze meer dan prima dienst doen als redder in nood!

  • De Bullmastiff: deze viervoeter is een kruising tussen een Mastiff en een Buldog en is zeer dapper, loyaal en beschermend van aard. Ze hebben niet meteen een agressieve aanpak van beschermen, maar ze verkiezen om de inbreker omver te lopen en tegen de grond te drukken of om ze eenvoudigweg de weg te versperren.
  • De Doberman Pinscher: deze hond vormt een kruising tussen de Greyhound, de Rottweiler en de Terriër. Het voordeel bij deze soort is dat ze niet twijfelen en meteen overgaan tot de aanval wanneer ze hun baasje in gevaar achten.
  • De Rottweiler: dit type hond is in feite een echte familiehond en zijn zeer dapper en intelligent. Dreigt er echter gevaar, dan stellen ze zich zeer beschermend op, waarbij hun sterke lichaam en goede conditie je zeker optimaal zullen veiligstellen.

Op Hondenland kan je een hoop meer informatie vinden over hondenrassen die boeiend kunnen zijn als waakhond!